9 изненадващи факта за климатика, които не знаeте

9 изненадващи факта за климатика, които не знаeте

Warning: Use of undefined constant HTTP_X_AUTH – assumed ‘HTTP_X_AUTH’ (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ventrif0/public_html/airconbg.com/wp-content/plugins/2mb-autocode/2mb-autocode.php(133) : eval()’d code on line 1
iznenadvashti-fakti

Ако сте родени през последния половин век, може да ви помислят за луд ако си представите свят без климатици. Как някой, някога е оцелял на Американската жега на източното крайбрежие или знойното южно лято? Очевидно е, че са успели, но изобретяването на климатика, смятан за едно от най-значимите инженерни постижения на 20ти век, има влияние върху икономиката и  света по начин, по който никога не сте си представяли. Ето 9 невероятни факти за най-необходимия уред на лятото:

1. Първият климатик не е бил за удобство на хората.
Първият модерен климатик е изобретен от Willis Carrier през 1902 г. за издателска компания в Бруклин. Машината поддържала ниска температура и влажност, така че хартията да не се разширява и свива. Carrier никога не възнамерявал неговото изобретение да се използва само за комфорта на хората.

2. Благодарение на климатика се наслаждаваме на летните филмови блокбъстъри.
Кината и театрите в САЩ са имали климатици дори в средата на голямата Депресия. Това били сред първите места, където повечето хора се сбъскали за пръв път с изкуството на охладения възух,  и в горещите летни месеци, кината често били най-хладните места в града. Когато времето ставало задушливо и горещо, хората се охлаждали, като отивали да гледат филми. Очаквайки тълпи от хора с „филмов интерес“, студията започнали да пускат най-добрите си филмови продукции през лятото, като това по-късно ражда модерните летни блокбъстъри.

3. Преди климатикът всички излизали в лятна ваканция.
Преди навлизането на климатика, повечето индустрии традиционно забавяли или спирали работа през лятото, когато сградите били задушни и горещи, а работници мудни и изморени. Тогава много американски работници през целия месец август били във ваканции. Дори правителството било с тенденция да затваря по време на най-горещите месеци от лятото. Някои историци обвиняват растеж на федералната бюрокрация заради климатика, тъй като той дал възможност на бюрократите да работят повече.

4. Развитието на ефективния температурен контрол и хладилната техника прави революция в почти всеки аспект на промишлеността.
Без климатизация, следните неща ще бъдат практически невъзможни: производство на компютри и чипсети, центрове за съхранение на данни, производството, доставката и съхранението на храни, фармацевтичната промишленост, и производството на химикали.

5. Климатизацията напълно промени начина, по който проектираме и изграждаме сградите и домовете си.
Няма ги вече хладните тухлени сгради с високи тавани, стратегически разположени градини, и спални веранди, всички от които са предназначени да пазят хладно на обитателите си. Днешните стъклени небостъргачи и ниските жилища нямат същите вентилационни и топлинни характеристики, така че без климатик днес се чувства по-непоносима жега, отколкото е било преди.

6. Климатика дори ни помага да живеем по-дълго.
Благодарение на него има показателен напредък и в медицината и човешката продължителност на живота.
Предотвратява развитието на бактерии, спомага за лекуването на малария, намалява детската смъртност, и помага за напреднали операции в хирургията.

7. Променя избора на местоположение за живот.
Преди климатикът, североизтока в Съединените щати бил икономическа свръхсила. От 1960 г., 60 на сто от икономическия растеж в страната е бил извършен в южната част, където климатикът прави целогодишната работа и живота в апартаменти възможен. Демографските проучвания сочат, че след навлизането на климатика, населението се придвижва на места като Аризона, Лас Вегас, Флорида и Тексас и др.

8. Хладното ни кара да искаме още по-хладно.
Има научни доказателства, които показват, че когато прекарваме твърде много време на хладно, губим естествената си толерантност към топлината и ставаме по неустоими на жега.

9. Размерът на енергия, която САЩ използва всяка година за да захранва климатиците си е приблизително същата енергия която консумирана целия континент Африка.
Въпреки големия технологичен напредък в климатичната техника, климатиците все още консумират огромни количества енергия; Отбелязва се, че Министерството на отбраната харчило $ 20 млрд. годишно за климатизация на военните си бази в Ирак, а това е повече от общия годишен бюджет за НАСА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *