5 Начина да спестите пари и енергия от климатика си

5 Начина да спестите пари и енергия от климатика си

Warning: Use of undefined constant HTTP_X_AUTH – assumed ‘HTTP_X_AUTH’ (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ventrif0/public_html/airconbg.com/wp-content/plugins/2mb-autocode/2mb-autocode.php(133) : eval()’d code on line 1
pet-nachina

И така, вече имате климатик или планирате да си купите такъв… Спестете пари и електроенергия със следващте 5 съвета за ползване и поддръжка на климатици.
1. Настройте термостата си.
Използвайте термостата на климатика си или на централната климатична система ако имате такава. Използвайте го, когато Ви няма в къщи нагласете и оставете климатика включен на постоянен темп, по този начин климатикът няма да работи на пълни обороти, което ще ви спести пари и енергия, отколкото да го включите, когато се приберете и той тепърва да достига до желаната температура.

2. Почиствайте въздушния филтър на Вашия климатик.
Независимо дали ползвате централна климатична система или стаен климатик, замърсения филтър ще намали ефективноста на Вашия климатик, и ще използва повече енергия за една и съща работа, отколкото когато е с чист филтър. Проверявайте филтъра си всеки месец и очаквайте да го сменяте на 3 месеца. Това определено ще доведе до по-малко използвана електроенергия, а от там и по-малки сметки за ток.

3. Правете годишна профилактика.
Веднъж годишно е задължително да правите профилактика, това Ви осигурява пълна работоспособност и ефективност на климатика. Ако има проблем, профилактиката ще Ви спести пари преди идването на зимните месеци за отопление или горещите летни дни за охлаждане.

4. Не мислете глобално.
Охлаждането на една стая със стаен климатик изисква много по-малко енергия (и инвестиции) в сравнение с централна климатична система. Запитайте се или се консултирайте за къде и точно с каква цел ще използвате вашия нов климатик, и изберете най-правилния вариант, който ще работи за вас.

5. Купувайте енергоспестяващи и екологично съобразни климатици.
Много от новите климатици са енергоефективни и използват с около 10%/25% по-малко енергия, отколкото стандартните стари модели, някои от тях даже са и по-евтини. А чрез закупуването на енергоспестяващ климатик, Вие имате възможността да кандидатствате по програма енергийна ефективност, с която получавате безвъзмездна финансова помощ в размер на 20% от размера на закупените енергоефективни климатици, и климатични системи и с левова равностойност от 350 до 2000 eвро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *