Описание на серията URURU SARARA на DAIKIN

Warning: Use of undefined constant HTTP_X_AUTH – assumed ‘HTTP_X_AUTH’ (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ventrif0/public_html/airconbg.com/wp-content/plugins/2mb-autocode/2mb-autocode.php(133) : eval()’d code on line 1
ururu-sarara-daikin

Овлажняване, изсушаване, вентилация, отопление и охлаждане в една система –URURU SARARA
Особености на сплит-системата Daikin FTXR Ururu Sarara.
Както е известно, за човека като жизнено необходимите параметри на обкръжаващия го въздух се явява неговата температура, влажност, свежест, чистота, а също тъка и неговата подвижност.
Не отдавна битовите настенни климатици са били неспособни да увлажняват и подават свеж атмосферен въздух, затова се е налагало дополнително да се купуват увлажнители за въздух и да се грижим за вентилацията. Но това е било вчера…
Корпорация Daikin е представила първата в света сплит-система за настенен тип, която е способна да подава свеж атмосферен въздух в помещението, а при необходимост и да го увлажнява!
При това не нужна специална емкост – съд, (както в обикновенните увлажнители за воздух), в които се налага да се долива вода. Външния блок на климатика събира влагата от атмосферния въздух. Трябва да се отбележи, че чистия и увлажнен въздух от климатика не се събира в горните части на помещението, както при работата на битовия увлажнител, а по пътя на климатичното смесване равномерно се распределя по целия обем на помещението.
Фиг. 1. Разпределение на увлажнения въздух при използване на:
а) битов увлажнител; б) климатик Daikin FTXR
Процес за меко увлажняване на въздуха специалистите на DAIKIN са я нарекли Ururu. В допълнение на това е предложен начин за подсушаване на въздуха без сваляне на температурата, това е тъй наречения начин – Sarara ( отличавайки се от обикновенния начин за изсушаване режима Dry). Тези два нови начина осигуряват поддържане на относителна влажност на въздуха в най- комфортния диапазон от 40 до 60 % и, естествено, се запазва възможността за независимо изменение на температурата.
По какъв начин става процеса увлажняване Ururu и подсушаване на въздуха Sarara ?

Постъпващия във външния блок атмосферен въздух преминава през касета от порест хидроскопичен материал (цеолит). Въртенето на касетата води до пренос на влага в зонта на нагряване (Фиг. 2). През нагретия участък преминава свежия въздух, отделяйки значително голямо количество влага, което се е съдържало във въздуха. И обратно, въздуха, отдаващ своята влага и връщайки се обратно в атмосферата, става сух.

Фиг.2. Последователността за регулиране влажността на въздуха във външния блок:
а) увлажняване на атмосферния въздух; б) регулатор за подаване на въздух в помещението

 

В зависимост от поставеното положение на пулта за управление режим – Ururu или Sarara, се отваря път за увлажняване, или изсушаване на свежия въздух, който ще се подава с вентилатор по гъвкав армиран ръкав във вътрешния блок.

Фиг.3. Особености на вътрешния блоа FTXR
В климатика Daikin FTXR е приложена схема за двустранно почистване на въздуха – във външния и вътрешния блок.
Отначало специалния катализатор разлага неприятните миризми, а също така отделя отработените газове (NOx, SOx), които могат да присъстват в атмосферния воздух. Въздухоочистителния филтър, е разположен в съединенито на гъвкавия ръкав с вътрешния блок, и спира съдържащия се във въздуха прах и цветен прашец. Във втория стадии на почистване взема участие фотокаталитичен филтър и източник на триизмерен разряд. Технологията на триизмерния разряд ефективно се прилага в новите въздухоочистители Daikin.
Фиг.4.Състав на филтрите на вътрешния блок
Фотокаталитичен филтър заедно с триизмерния разряд ефективно премахват образуващите се в помещението за целия ден неприятните миризми. След 1 минута работа миризмата на цигарения дим се снижава с 80 %, след 10 минути на 90 %. Всеки филтър трябва да се почиства два пъти в годината.
За необходимостта от почистване ви известява надпис „Clean streamer“ (почисти стример) или „Clean filter“ (почистете фотокаталитичен филтър), които се появяват на дисплея на пулта за управление в случай на замърсяване.
Рис.6. Съдържание на СО2 във въздуха на помещението при използването на климатика FTXR в сравнение с обикновената сплит-система
При климатизация на помещение с площ от 24м² с височина на тавана- 2,7м обемът на въздуха напълно ще се смени за 2 часа непрекъсната работа, при това съдържанието на СО² ще бъде съществено по-низко, отколкото при работа на обикновената сплит-система.
Рис.8. Пулт на дистанционното управление Daikin FTXR

Оригинальния пулт на дистанционното управление е снабден с отварящ се вертикален панел, на който постоянно достъпен е само често използваемите изпълнителните клавиши: включено / изключено, охлаждене, нагряване, изсушаване, увлажняване, изключване на таймера, задаване на температура, задаване на влажността, бърз изход на режим самоочистка на блока и вентилацията.
При отворен панел има по-голям достъп към настроечните клавиши..
Рис. 9. Многофункционален цветен индикатор на лицевия панел на вътрешения блок Daikin FTXR Е още едно удобно нововедение – многофункционален индикатор с променлив цвят на лицевия панел на вътрешния блок.Всеки из 8 цвята съответства на цвят на клавишите на пулта и сигнализира за активация на определен режим на работата на климатика .Един бърз поглед е достатъчен за да определите режим наработа на вашия климатик.

В крайна сметка, може да се каже, че климатичната сплит-система Daikin FTXR Ururu Sarara може с увереност да се отнесе към клас Hi-End. Нейното високо ниво се подтвърждава с простотата на управлението, удобство на обслужването и с голямо количество на режимите и функциите, а също така с широките функционални възможности, част от които е предложена за пръв път в световната практика на климатизацията.

В настоящия момент са достъпни 3 модела климатици Daikin FTXR Ururu Sarara :

 

Daikin FTXR28E / RXR28E

 

Daikin FTXR42E / RXR42E

 

Daikin FTXR50E / RXR50E

Източник: sofclima.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *